Pristopi in metode zdravljenja osteohondroze

Kaj je osteohondroza in kako jo zdraviti, je obseg večnamenskega pristopa vertebrologa. Med kompleksi in metodami zdravljenja je prepoznan učinek fizioterapije, uporaba ročnih in refleksoterapevtskih tehnik. Uporabni so Bernardovi tokovi, impulzni tokovi. Vse to je namenjeno izboljšanju bolnikovega stanja, lajšanju bolečin in obnavljanju zdravja.

bolečine v vratu z osteohondrozo

Pregled pristopov zdravljenja

Osteohondroza - je predstavljen kot poseben kompleks distrofičnih motenj v vretenčnih sklepih, mišicah, živčnih končičih, ki so podvrženi spremembam, kar vodi v nastanek dorzopatije, medvretenčne kile, motenj inervacije in invalidnosti. Obstajajo tri vrste osteohondroze, odvisno od lokacije prizadetega območja. Lahko je tudi polisegmentalna, ko so v proces vključeni vsi sklepi hrbtenice. Vzrokov za nastanek bolezni je dovolj, sodobna medicina pa ima širok nabor pristopov k zdravljenju. Obstajajo konzervativne metode zdravljenja v obliki zdravil, fizioterapije, na primer Bernardovi tokovi, pa tudi kirurške, pri katerih se izvaja operacija.

Vsi strokovnjaki priznavajo dejstvo, da mora biti zdravljenje celovito. Med uporabljenimi zdravili so tista, ki so namenjena odstranjevanju vnetnega procesa, procesu lajšanja bolečin, sprostitvi mišic in obnovi hrustančnega tkiva.

Zdravljenje brez zdravil

Zdravljenje osteohondroze se skupaj z zdravili izvaja tudi na konzervativen način. Za lajšanje bolečin naj bi upoštevali režim počitka, nošenje ortoz, raztezanje, refleksoterapijo, manualno terapijo, lasersko terapijo, fizioterapijo, fizioterapijo in številne druge metode. Vse je odvisno od stopnje poškodbe zaradi bolezni, lokalizacije osteohondroze.

bolečine v hrbtu z osteohondrozo

Zdravljenje osteohondroze je treba izvajati celovito. Poleg zdravil je bolniku predpisana fizioterapija in metode, povezane z impulznimi in električnimi tokovi.

Refleksoterapija za osteohondrozo je zanesljiva metoda pomoči bolniku, zahvaljujoč njej lahko uspešno anestezirate prizadeto območje, obnovite delovanje živčnih končičev, sprostite mišice in povečate oskrbo s krvjo. Zdravljenje poteka z delovanjem na kombinacijo predpisnih točk za vsak segment hrbtenice in zdravilnega faktorja – refleksnega odziva na draženje.

Ročna terapija za osteohondrozo

Modni trend je ročna terapija za osteohondrozo. Številni centri in klinike ponujajo, da se znebite bolečine, izvajate seje takšne terapije doma, v pisarnah. Preden naročite tak postopek, je treba natančno preučiti kvalifikacije zdravnika in se prepričati, da bo terapija koristna. Ročna terapija za cervikalno osteohondrozo je še posebej priljubljena med tistimi, ki so po poklicu povezani s sedečim življenjskim slogom.

Omejitve za manualno terapijo se uvedejo, če ima bolnik kompresijo, hernijo diska. V tem primeru lahko tovrstno zdravljenje povzroči le dodatno škodo. Ročna terapija cervikalne osteohondroze, ki jo zapletejo takšne patologije, lahko povzroči motnje cirkulacije, glavobole, omotico. Pred začetkom zdravljenja se mora kiropraktik prepričati, da ima bolnik osteohondrozo v začetni fazi, da ni izrastkov in kile.

samomasaža za osteohondrozo

Omejitve za manualno terapijo se uvedejo, če ima bolnik kompresijo, hernijo diska. V tem primeru lahko tovrstno zdravljenje povzroči le dodatno škodo. Ročna terapija za osteohondrozo, ki jo zapletejo takšne patologije, lahko povzroči motnje cirkulacije, glavobole, omotico. Pred začetkom zdravljenja se mora kiropraktik prepričati, da ima bolnik osteohondrozo v začetni fazi, da ni izrastkov in kile.

Značilnosti strojne fizioterapije in Bernardovih tokov

Fizioterapija vključuje izpostavljenost ultravijoličnim žarkom, UHF zdravljenje, indukcijo, magnetno terapijo, elektroforezo, pa tudi diadinamometrične tokove (DDT, Bernard tokovi). Slednja metoda se je široko uporabljala pri zdravljenju ne le bolezni hrbtenice, temveč tudi pri zdravljenju živčnih in kožnih bolezni. Uporabljajo se električni impulzi s silo 50, 100 Hz. Tokovni impulzi sledijo ločeno ali neprekinjeno, kratki in dolgi, ob ohranjanju občutljivosti na učinke elektropostopka. Pacient občuti pekoč občutek in rahlo mravljinčenje zaradi vpliva Bernardovega toka skozi elektrode. Posledično se poveča pretok krvi, vznemirijo se živčna in mišična vlakna, bolečina se zmanjša. Najpomembnejša prednost takšnega zdravljenja je odsotnost kontraindikacij. Na primer, odsvetujemo magnetno terapijo za tiste, ki so že imeli operacijo in je bila nameščena titanova konstrukcija ali titanova plošča. Magneti lahko povečajo bolečino. Elektroforeza je uporabna za vse, vendar v njej ni načela impulznega toka. Zato so Bernardovi tokovi za okrevanje, odpravljanje bolečin, povečanje pretoka krvi eno najboljših sredstev strojne fizioterapije.

Laserska terapija za osteohondrozo

Laserska terapija za osteohondrozo je metoda, ki uporablja infrardeče, rdeče lasersko sevanje na različne načine. Laser je usmerjen na lezijo in okoliška tkiva, neposredno na površino hrbtenice, kjer se odkrije osteohondroza. Lasersko terapijo za osteohondrozo lahko dopolnimo z lasersko punkcijo - vplivom na določene aktivne točke.

Ne smemo pozabiti, da se osteohondroza lahko spremeni v kronično bolezen in njeno zdravljenje je treba izvajati redno, z uporabo kompleksa različnih sredstev, pristopov in metod.