Simptomi cervikalne osteohondroze

cervikalna osteohondroza

Glede na lokalizacijo lezije hrbtenice so za vsak oddelek značilni lastni simptomi osteohondroze. Nekateri od njih so neposredno povezani s strukturami hrbtenice, drugi del - s kršitvijo inervacije tistih organov in struktur, ki pripadajo prizadetemu delu. Simptomi, značilni za cervikalno osteohondrozo. spadajo v več skupin ali sindromov:

 • vertebrogeni;
 • vretenčna arterija;
 • srčni;
 • radikularni.

Vertebrogeni sindrom pri cervikalni osteohondrozi

bolečine v hrbtu z cervikalno osteohondrozo

Zaradi sprememb v kostnem in hrustančnem tkivu hrbtenice pri osteohondrozi. Kršitev gibljivosti v sklepih hrbtenice, zmanjšanje razdalje med vretenci vodi do njihove deformacije in omejevanja gibanja v predelu materničnega vratu.

Degenerativno-distrofične spremembe medvretenčnih ploščic niso nujno povezane s starostjo, lahko so posledica prevelike obremenitve, slabe drže ipd. , kar se še posebej kaže v vratnem delu hrbtenice. Cervikalna osteohondroza se pojavi zaradi takšnih vzrokov, tudi v mladosti.

Spremembe v tkivih so lahko reverzibilne, vendar so morfološki znaki pri osteohondrozi vedno prisotni in se diagnosticirajo radiološko: dehidracija, krčenje in degeneracija medvretenčnih ploščic.

S poslabšanjem procesa - nastanek kostnih izrastkov na vretencih. Vertebrogeni sindrom je glavni pri kateri koli obliki osteohondroze. Njegove manifestacije v predelu materničnega vratu:

 • Kršitev mobilnosti vratne hrbtenice;
 • Bolečina pri obračanju ali nagibanju glave;
 • Spremembe v strukturah hrbtenice (telo in diski).

Med poslabšanjem procesa bolečine v predelu materničnega vratu (cervikalgija) se motijo tudi v stanju nepremičnosti. Značilno je, da bolečina seva v okcipitalni predel glave (cervikokranialgija), včasih se razširi na celotno glavo, postane intenzivna, neznosna.

sindrom vretenčne arterije

bolečine v vratu z osteohondrozo

Stiskanje vretenčne arterije kot posledica degenerativnih procesov v hrbtenici (ali edema tkiva v obdobjih poslabšanja) se kaže z oslabljenim pretokom krvi in simptomi hipoksije v možganih. Opažajo se omotica, slabost in bruhanje, spremembe skupnega arterijskega in intrakranialnega tlaka, tinitus, letargija in motena koordinacija.

Ne samo mehansko stiskanje kot posledica osteohondroze cervikalne regije, temveč tudi draženje sten arterije, njihovi živčni končiči prispevajo k manifestaciji specifičnih simptomov.

Intenzivni glavoboli migrenskega tipa, omedlevica z ostrimi zavoji glave so tipične manifestacije sindroma vretenčne arterije pri cervikalni osteohondrozi.

Srčni sindrom

Stiskanje živčnih korenin cervikalne regije, refleksni krči krvnih žil kot posledica osteohondroze dajejo manifestacije v predelu srca. Srčni sindrom se kaže z bolečino v prsnici, palpitacijami, šibkostjo, občutkom pomanjkanja zraka. Pri poslabšanju osteohondroze se srčni sindrom lahko kombinira s skoki krvnega tlaka.

radikularni sindrom

Stiskanje živčnih korenin, ki izhajajo iz vratne hrbtenice, se kaže z motnjami gibanja (paraliza, polparaliza) in občutljivostjo na predelih, ki jih inervirajo.

Znaki motenj prevodnosti pri cervikalni osteohondrozi:

 • 1-2 para korenin: glavobol v zadnjem delu glave, odrevenelost ali povečana občutljivost;
 • 3-4 pari korenin: lokalizacija bolečine in senzoričnih motenj v žrelu (jezik), grlu (kolcanje, težave pri požiranju), grlu, ušesih;
 • 5-6 parov korenin: bolečine in motnje gibanja v rokah, ramenih, lopaticah;
 • 7 parov korenin: lezija povzroči motnje gibanja in odrevenelost prstov - srednji in kazalec, 8 par - prstanec in mali prst.

Potrditev diagnoze

Različni simptomi pri cervikalni osteohondrozi so povezani z vplivom procesa na živčne korenine in debla, kar bo povzročilo motnje čutenja, motorične funkcije, bolečine in motnje cirkulacije v inerviranih conah.

Težave pri diagnozi nastanejo, če ima bolnik simptome hipertenzije, srčne motnje in nevrološke simptome, ki lahko prikrijejo možgansko kap ali prehodno možgansko ishemijo.

Nenadna izguba zavesti je lahko znak osteohondroze s sindromom vretenčne arterije in akutne cerebrovaskularne nesreče. V obeh primerih so možne bledica, šibkost, tahikardija, ki spremljajo stanje, kot reakcije avtonomnega sistema.

Drug sindrom pri cervikalni osteohondrozi, ki zahteva natančno diferencialno diagnozo, je srčni. Enako pomembna je prepoznavanje odvisnosti skokov krvnega tlaka od osteohondroze.

Glede na prevladujoče simptome načrt pregleda za cervikalno osteohondrozo vključuje:

 • Rentgenski pregled hrbtenice;
 • CT in MRI hrbtenice in možganov;
 • elektrokardiografija in ultrazvok srca;
 • Holter AD;
 • Splošna analiza krvi.

Intenzivnost manifestacije simptomov v obdobjih poslabšanja cervikalne osteohondroze lahko zahteva ne le podaljšan pregled, temveč tudi hospitalizacijo v primeru suma nevarnosti nujnih stanj: akutne nevrološke ali kardiološke patologije.