Vzroki, simptomi in zdravljenje osteoartritisa kolena

Osteoartritis kolenskega sklepa je zelo pogost pri starejših, zlasti pri ženskah. Diagnosticira se tudi pri mladih. Ta bolezen bistveno zmanjša kakovost življenja in, če ni ustrezno zdravljena, lahko privede do invalidnosti.

Kako prepoznati artrozo? Kateri so vzroki za to bolezen? Kako ga ozdraviti?

znaki

Artroza je lezija hialinskega hrustanca sklepa. Ta hrustanec se postopoma uniči. Najprej se spremeni njegova struktura, gostota, nato postane tanjša. V hujših primerih je lahko hrustanec popolnoma odsoten.

Kolenski sklep je vedno dokaj močna obremenitev, saj je eden od velikih strukturnih elementov spodnjega uda. Zato so znaki artroze kolenskega sklepa opazni tudi pri manjših poškodbah sklepa.

Pri osteoartritisu kolena so simptomi povezani z bolečino in postopno izgubo funkcije kolena.

Obstajajo tri stopnje razvoja bolezni. Vsak od njih ima značilne simptome in zahteva ustrezno zdravljenje.

Prva faza

Prva faza pri različnih ljudeh je lahko različno dolga. Pri nekaterih spremembe v sklepu hitro napredujejo, po nekaj mesecih pa bolezen preide v naslednjo stopnjo. Pri drugih se distrofija strukture hrustančnega tkiva pojavlja počasi, leta minejo pred pojavom novih simptomov.

Znaki prve stopnje artroze kolena:

 1. Občasne bolečine v enem ali obeh kolenih. Običajno se pojavi zjutraj, ko poskušate narediti prve korake, med daljšim bivanjem v stoječem položaju ali pri hoji po stopnicah navzgor ali navzdol. Vzrok za pojav posebej izrazite bolečine je spust po stopnicah. V mirovanju ni bolečine.
 2. Pogoste so pritožbe zaradi rahlega občutka togosti ob intenzivnih gibih v predelu sklepov. Toda sprememb v amplitudi gibov ni opaziti.
 3. Lahko pride do rahle deformacije zaradi tekočine v sklepni votlini, vendar kost ni spremenjena.

Vsi ti simptomi kažejo na potrebo po obisku zdravnika. Če začnete z zdravljenjem na tej stopnji, obstaja možnost, da ne samo ustavite procesa, ampak tudi začnete procese okrevanja v nekaterih delih hrustanca.

Druga faza

Če ne poiščete zdravniške pomoči, bolezen preide v naslednjo, drugo stopnjo. Hkrati se stari simptomi poslabšajo in pojavijo se dodatne pritožbe.

Znaki, ki kažejo, da je artroza napredovala v drugo stopnjo:

 1. Bolečina se intenzivira. Pojavi se pri vsakem gibanju stopala. Pri dolgotrajni hoji, dvigovanju težkih predmetov je nelagodje še posebej izrazito. V mirovanju se bolečina postopoma umiri.
 2. Pri premikanju se iz prizadetega sklepa pojavi bolečina in škripanje.
 3. Obseg možnih gibov se začne zmanjševati, kar lahko povzroči nelagodje. Ko človek poskuša upogniti nogo v kolenu do konca, mu bodisi ne uspe ali pa upogibanje povzroči ostro bolečino.
 4. Pri pregledu zdravnik opazi majhne spremembe v obliki sklepa. Če se naredi rentgen, bo vidno, da je sklepni prostor preozek, na kostnih robovih pa nastanejo izrastki.
 5. V sklepni votlini se lahko nabere velika količina tekočine. To je mogoče odkriti med diagnostičnimi postopki in med rutinskim pregledom.

Najpogosteje se bolniki v tej fazi odpravijo k zdravniku. V tej situaciji je zelo težko doseči bistveno okrevanje, vendar so možne nekatere pozitivne spremembe.

Tretja stopnja

rentgenska artroza kolena

Tretja faza se pojavi s hudim uničenjem hrustanca in je najhujša. Pritožbe in rezultati pregleda bolnika z artrozo tretje stopnje:

 1. Huda, skoraj stalna bolečina v prizadetem sklepu. Ko se poskušate premakniti, se okrepi. V mirovanju tudi v ležečem položaju bolečina ne izgine, zato so težave s spanjem.
 2. Gibanje v sklepu je močno omejeno.
 3. Pogosto koleno "zmrzne" v rahlo upognjenem stanju. To vpliva na obliko noge in hojo bolnika.
 4. Pri pregledu je opazna izrazita deformacija sklepa in kosti.
 5. Rentgenska slika kaže odsotnost hrustanca na številnih predelih sklepne površine, sklerozo kosti. Sklepni prostor je močno zožen, najdemo veliko število osteofitov.

Zdravljenje teh bolnikov je še posebej težko. Morda boste potrebovali celo operacijo.

Razlogi

Vzroki za osteoartritis kolenskega sklepa so zelo raznoliki. Zelo redko ima oseba, ki je bila diagnosticirana s to boleznijo, le en dejavnik, ki je povzročil patološki proces. V večini primerov so spremembe v hrustancu posledica številnih razlogov. Več dejavnikov tveganja, intenzivnejše je uničenje in izguba funkcionalnosti.

Najpogosteje artritis izzovejo takšne značilnosti telesa in okoliščine:

 • spremembe v strukturi mišično-skeletnega sistema, povezane s starostjo;
 • poškodbe kolena, pa tudi operacije, pri katerih bi lahko prišlo do poškodb sklepa;
 • prevelika obremenitev spodnjih okončin;
 • prirojene anomalije mišično-skeletnega sistema ali presnovnih procesov;
 • vnetni procesi različnih etiologij v predelu kolena.

Oglejmo si te skupine vzrokov podrobneje.

Starostne spremembe

osteoartritis kolenskega sklepa

Najpogosteje se osteoartritis kolena razvije po 40 letih. To je posledica dejstva, da v tej in starejši starosti struktura kostnega in hrustančnega tkiva postane bolj krhka, njihova odpornost na stres se zmanjša. Zato sklepi spodnjih okončin težko prenašajo tudi dolgo hojo.

Spremembe mišično-skeletnega sistema pri ženskah med menopavzo so še posebej izrazite.

V tem obdobju se raven estrogena, ki je prej ščitila kosti pred izgubo kalcija, postopoma znižuje, postanejo bolj ranljive.

Poškodbe in operacije

Pri mladih se lahko osteoartritis pojavi zaradi travme. Lahko je zlomljena noga, izpah kolena, strgana vez ali huda modrica. Daljši kot je bil čas od trenutka poškodbe do ustrezne pomoči, večje je tveganje za zaplete in nastanek artroze v bližnji prihodnosti. Zato morate tudi pri manjših poškodbah kolena iti v bolnišnico.

Prav tako obstaja veliko tveganje za nastanek artroze po kirurških posegih v predelu kolena. Še posebej nevarna je odstranitev meniskusa. Po takšni operaciji se artroza pojavi pri približno 80 % bolnikov.

Travmatska artroza se običajno hitro razvije. Zato je v takih primerih morda potreben kirurški poseg.

Preobremenitev

Prekomerno obremenitev kolen opazimo pri športnikih, ki se profesionalno ukvarjajo s športi, povezanimi s tekom, skakanjem, dvigovanjem uteži. Starejši kot postane človek, bolj skrbno bi moral izbrati možnosti za telesno aktivnost na treningu. Še posebej nevarni za kolena so počepi, nenadni gibi in tek po utrjenih poteh.

Prevelika obremenitev sklepov nog je značilna za ljudi, ki trpijo za debelostjo. Takrat lastna teža ustvari prevelik pritisk na hrustanec in kosti, kar vodi do njihove hitre obrabe.

Prirojene patologije

artroza bolečine v kolenu

V primeru patologij mišično-skeletnega sistema in presnovnih procesov lahko to vpliva tudi na kolenske sklepe.

Prirojena patološka stanja, ki pomenijo veliko tveganje za razvoj artroze:

 • anomalije kolenskega sklepa;
 • ravna stopala;
 • motnje presnove soli;
 • ligamentna oslabelost.

Če se zavedate tovrstnih težav, je pomembno, da ste še posebej pozorni na bolečine v kolenih, da jih ne ignorirate in poskušate tesno sodelovati z zdravniki.

Vnetni pojavi

Pri artritisu različnih etiologij se lahko v sklepu nabere velika količina tekočine. To vodi v dejstvo, da je krvni obtok moten, hranila ne dosežejo kosti in hrustanca, struktura hrustančnega tkiva je uničena. Posledično se razvije sekundarna artroza.

Nič manj nevarni so vnetni procesi v posodah nog, ki hranijo koleno. Ko so zamašene s trombo, se oskrba s krvjo močno zmanjša, kar vodi do degenerativnih procesov v hrustancu.

Zdravljenje

Terapija je predpisana ob upoštevanju stopnje razvoja bolezni, njenih vzrokov in splošnega stanja telesa. Načela zdravljenja artroze:

 • zmanjšanje bolečine;
 • izboljšana oskrba hrustanca s hranili;
 • stimulacija procesov okrevanja;
 • povečanje prostora sklepnega prostora, da se zmanjša pritisk na poškodovani hrustanec;
 • krepitev in obnavljanje funkcij mišic, ki obdajajo sklep;
 • maksimalno okrevanje motoričnih sposobnosti.

Obstaja več možnosti zdravljenja za osteoartritis kolena. Običajno vključujejo kompleks terapevtskih postopkov.

Kaj je mogoče predpisati za zdravljenje te bolezni:

 1. Terapevtske vaje. Izbere jih ortoped za vsakega pacienta posebej. Če poskušate sami sestaviti kompleks, se vključite v bolečino, bo poškodba sklepa napredovala.
 2. Dieta.
 3. Kirurgija, protetika.
 4. Zdravljenje z zdravili: nesteroidna protivnetna zdravila (tablete ali injekcije), zdravila proti bolečinam, hondoprotektorji, injekcije glukokortikoidov ali pripravkov hialuronske kisline v sklep.
 5. Dodatni postopki: hirudoterapija, masaža, magnetoterapija, ogrevanje s parafinom ali ozokeritom, elektroforeza, manualna terapija in drugi.

Če čutite bolečino v sklepu, morate obiskati zdravnika. Pravočasno zdravljenje je ključ do uspešnega zdravljenja.