Ali je mogoče ozdraviti cervikalno osteohondrozo?

Kako zdraviti cervikalno osteohondrozo? To vprašanje postavljajo številni bolniki in zdravniki po vsem svetu. Degenerativne bolezni mišično-skeletnega sistema je zelo težko zdraviti in povzročajo najrazličnejše zaplete. V teh razmerah je vprašanje učinkovite terapije izjemno pomembno.

Osteohondroza vratne hrbtenice

Bolnik z znaki cervikalne osteohondroze med posvetovanjem z zdravnikom

Preden ugotovite, ali je mogoče ozdraviti cervikalno osteohondrozo, je vredno razumeti samo bistvo te bolezni. Osteohondroza je degenerativni proces, ki se začne v medvretenčnih ploščicah – hrustančni plasti med vsakima dvema sosednjima vretencema.

Predstavljajte si medvretenčno ploščico. Sestavljen je iz notranjega mehkega dela - nucleus pulposus in zunanje lupine - fibrozne kapsule. Prav ta daje mehkemu delu določeno obliko, tako da jedro izpolnjuje svojo funkcijo blaženja udarcev.

Pri osteohondrozi se primarni degenerativni proces pojavi ravno v fibrozni kapsuli:

 1. Pod vplivom škodljivih dejavnikov nastane okvara.
 2. Skoznje prodre mehko jedro diska – nastane izboklina hrbteničnih diskov.
 3. Ko proces napreduje, del jedra izpade – nastane hernija diska.

Vsi ti procesi vključujejo vnetje okoliških tkiv. Najprej se razvije sindrom refleksne bolečine, nato pa sindrom stiskanja - živčne korenine so stisnjene s kilo.

Ta proces se lahko pojavi v katerem koli delu hrbtenice. Ena najpogostejših lokacij je vrat. Ali je mogoče ozdraviti osteohondrozo vratne hrbtenice?

Možnosti zdravljenja

Če razumemo bistvo bolezni in mehanizem njenega razvoja, lahko domnevamo, katere metode lahko popolnoma in trajno ozdravijo bolnika te bolezni.

Od katere koli metode terapije lahko pričakujemo več različnih učinkov: simptomatski (odpravlja manifestacije bolezni), patogenetski (prekine patološki mehanizem razvoja), etiološki (neposredno vpliva na vzrok razvoja).

Pri osteohondrozi so vzrok številni dejavniki tveganja za nastanek bolezni. Nanje je nemogoče vplivati, če bolezen že obstaja. Vendar pa so preventivni ukrepi usmerjeni posebej v odpravo vzrokov.

Številne metode zdravljenja imajo možen patogenetski učinek in to bomo poskušali najti v vsaki od metod, ki jih predlaga sodobna medicina.

Zelo pomemben je tudi simptomatski učinek. Celoten potek terapije, ki ga predpiše lečeči zdravnik, mora vedno vključevati vpliv na manifestacije bolezni, saj je med zdravljenjem potrebno ublažiti bolnikovo zdravstveno stanje.

Med različnimi metodami zdravljenja bomo poskušali razumeti naslednje možnosti zdravljenja:

 • Izpostavljenost drogam.
 • Ortopedski izdelki.
 • Fizioterapija.
 • Fizioterapija, masaža, manualna terapija.
 • Operacije hrbtenice.
 • Radiofrekvenčna ablacija.

Nekaj besed bo treba povedati o preprečevanju, ki vam omogoča, da se popolnoma izognete pojavu bolezni.

Zdravljenje z zdravili

Zdravila, predpisana za zdravljenje cervikalne osteohondroze

Vsa zdravila, ki jih zdravnik predpiše za osteohondrozo, ne pomagajo znebiti tega. Številna zdravila opravljajo izključno simptomatsko funkcijo:

 1. Nesteroidna protivnetna zdravila - odpravljajo vnetje.
 2. Mišični relaksanti - preprečujejo refleksne mišične krče.
 3. Lokalni analgetiki - lajšanje bolečin.
 4. Vaskularna sredstva - uporabljajo se za cervikalno osteohondrozo v kombinaciji s sindromom vertebralne arterije.
 5. Glukokortikosteroidi - ta hormonska zdravila imajo izrazit protivnetni učinek.

Kljub temu ima več zdravil patogenetski učinek. Najprej je treba omeniti hondroprotektorje. Ta zdravila se uporabljajo le v prvih fazah osteohondroze, ko še ni hernije diska. Upočasnjujejo proces degeneracije in preprečujejo nastanek izboklin. Jemati ga je treba dolgo in nenehno, vendar bo terapevtski učinek precej pomemben.

Vitamini B - ta zdravila ne vplivajo na sam proces degeneracije in ne pomagajo pri zdravljenju osteohondroze. Vendar pa je zelo pomembno, da jih uporabite v prisotnosti refleksnih ali kompresijskih sindromov. Vitamini podpirajo presnovo v živčnem tkivu in preprečujejo odmiranje živcev.

Tako med vsemi zdravili samo pravočasno predpisani hondroprotektorji pomagajo znebiti cervikalne osteohondroze.

Ortopedski izdelki

Ortoza, ki lajša stanje pri osteohondrozi vratne hrbtenice

Naslednja metoda zdravljenja, ki je zelo priljubljena v sodobni medicini, je uporaba ortopedskih pripomočkov. Uporaba steznikov, povojev in ortoz je zelo razširjena.

Pri cervikalni osteohondrozi se najpogosteje uporabljajo ovratnice, vendar obstajajo tudi druge vrste ortopedskih pripomočkov. Ti izdelki učinkovito odpravljajo bolečine, kar je nedvomno. Vendar, ali lahko vplivajo na potek bolezni?

Za zdravljenje osteohondroze so pomembne naslednje značilnosti te vrste terapije:

 1. Stezniki in ovratnice imajo kompresijski učinek – pritiskajo na določen del hrbtenice. To preprečuje nastanek izboklin in kil, to je nastanek zapletov.
 2. Ortopedski pripomočki vedno ločujejo vretenca drug od drugega v navpični ravnini. To pomaga razbremeniti pritisk živčnih korenin in samih medvretenčnih ploščic.
 3. Če obstaja protruzija ali degenerativne spremembe, jih steznik ne bo pomagal znebiti. Vendar pa ob redni uporabi zdravilo pomaga, da se ne spomnite manifestacij bolezni.

Naštete lastnosti naj ne upošteva le zdravnik, ampak tudi bolnik, da ne bi od uporabe povojev pričakovali preveč.

Fizioterapija

Pri cervikalni osteohondrozi je potrebno izvajati terapevtske vaje

Terapevtske vaje so ena izmed najbolj podcenjenih metod zdravljenja ortopedskih bolezni s strani bolnikov. Redne vaje in dejavnosti pomagajo znebiti večine manifestacij katere koli bolezni.

Osteohondroza ni izjema. V primeru patologije vratne hrbtenice ima telesna aktivnost naslednje zdravilne lastnosti:

 1. Vaje pomagajo odpraviti bolečino, refleksne mišične krče in kompresijske učinke na vertebralno arterijo in druge žile. To pomeni, da lahko z redno vadbo zmanjšate potrebo po simptomatski terapiji.
 2. Vaje pomagajo oblikovati mišični steznik vratne hrbtenice. Natrenirane mišice držijo notranje strukture, vključno s kostmi in hrustancem, in preprečujejo nastanek izboklin.
 3. Degenerativne spremembe na disku se razvijejo pod vplivom prekomerne, nepravilno uporabljene obremenitve ali njenega pomanjkanja. Pravilne vaje preprečujejo degenerativne procese in aktivirajo prekrvavitev v predelu medvretenčnih ploščic.

Čeprav vedo za tako koristne učinke vadbe, je veliko bolnikov lenih za izvajanje vaj. Začnite usposabljanje pri strokovnjaku in ga nato uvedite v svojo dnevno rutino. Kmalu si ne boste več mogli predstavljati svojega dneva brez vadbe in niza koristnih vaj.

Fizioterapija in masaža

Masaža bo pomagala razbremeniti napetost vratnih mišic, ki jih je prizadela osteohondroza.

Precej sporni metodi zdravljenja sta fizioterapija in masaža. Te metode zagotovo pomagajo pri lajšanju nekaterih simptomov bolezni. Masaža vratu pomaga odpraviti mišične krče, fizioterapija pa lajša vnetja, bolečine in preprečuje nastanek kompresijskega sindroma.

Toda ali lahko te metode pozdravijo cervikalno osteohondrozo? Patogenetski učinek je dosežen le kot del kompleksnega zdravljenja. Fizioterapijo in masažo je treba uporabljati skupaj s fizikalno terapijo in uporabo zdravil. Učinki različnih metod zdravljenja se med seboj krepijo:

 1. Elektro- in fonoforeza pomagata, da zdravila dosežejo hrbtenico.
 2. Manualna terapija sprošča mišice po dolgotrajni vadbi.
 3. Akupunktura in elektromiostimulacija v kombinaciji z vadbeno terapijo ustvarjata močan mišični steznik in odpravljata bolečino.

Nadalje lahko navedemo primere kombiniranega učinka različnih metod terapije.

Prav tako ne smemo pozabiti, da vse metode fizioterapije in masaže povečajo lokalno prekrvavitev in s tem presnovo v poškodovanih tkivih. Posledično se degenerativni procesi upočasnijo ali popolnoma ustavijo.

Kirurško zdravljenje

Hernija diska v vratni hrbtenici lahko zahteva operacijo.

V nekaterih primerih je patologijo medvretenčne ploščice mogoče odpraviti le s kirurškim posegom. Tudi te metode ni mogoče šteti za etiološko zdravljenje - kirurg ne deluje na vzrok bolezni, ampak odpravlja njene posledice. Vendar pa lahko v prisotnosti lokalne osteohondroze operacija pomaga trajno znebiti njenih simptomov.

Obstajajo različne metode kirurškega posega, vendar se večina zmanjša na dve možnosti:

 1. Plastična operacija diska s paliativnimi ukrepi. Med operacijo se odpravijo tudi vsi zapleti bolezni.
 2. Protetika medvretenčnega hrustanca ali zamenjava celotnega gibalnega segmenta vretenca s protezo.

Ne glede na izbiro metode zdravljenja so možne ponovitve cervikalne osteohondroze. Bolezen lahko prizadene katero koli drugo sosednjo medvretenčno ploščico. Da se to ne bi zgodilo, se izvajajo preventivni ukrepi.

Ne pozabite tudi na potrebo po pooperativni rehabilitaciji. Mnoge od zgoraj navedenih metod terapije pomagajo obnoviti učinkovitost. Primerno jih je kombinirati med zdravljenjem v sanatoriju.

Radiofrekvenčna ablacija

Radiofrekvenčna ablacija je ena od metod zdravljenja cervikalne osteohondroze

Zelo učinkovita in obetavna metoda zdravljenja je radiofrekvenčna ablacija. Ne tako dolgo nazaj ta metoda sploh ni bila znana, zdaj pa ablacijo izvajajo v mnogih velikih mestih.

Bistvo postopka je naslednje:

 • Skozi vbod z iglo se na poškodovano medvretenčno ploščico namesti posebna elektroda.
 • Disk je toplotno obdelan z elektriko.
 • V območju udarca pride do uničenja živcev in samega diska.
 • Po ablaciji disk ostane med vretenci. Ni sposoben opravljati funkcije amortizacije, vendar ne povzroča patoloških simptomov.

Prednosti metode so odsotnost potrebe po splošni anesteziji, kratkotrajnost postopka in hitro okrevanje. Tehnika se lahko uporablja kot prva faza zdravljenja, če simptomi niso popolnoma izginili.

V večini primerov ablacija pomaga odpraviti vse simptome osteohondroze, vendar bolnik ni imun na poškodbe drugih medvretenčnih ploščic zaradi te bolezni.

Preprečevanje

Preprečevanje cervikalne osteohondroze s telesno aktivnostjo in pravilno prehrano

Iz zgoraj navedenega lahko sklepamo, da vse sodobne metode zdravljenja pomagajo le preprečiti napredovanje cervikalne osteohondroze ali odpraviti njene manifestacije le na določenem disku. Obstaja velika verjetnost ponovitve bolezni in njenega širjenja na sosednje hrustančne plasti.

Tega procesa ni mogoče odpraviti, lahko pa ga preprečimo. V ta namen se uporabljajo številne metode za preprečevanje osteohondroze.

Če vas je bolezen pravkar začela motiti, se je pojavila pri številnih sorodnikih ali ste bili zdravljeni zaradi osteohondroze, upoštevajte te nasvete:

 1. Normalizirajte telesno aktivnost hrbtenice in zlasti vratu. Izvajajte preventivne vaje, plavajte se, smučajte. Ne dovolite, da bi vaš vrat dalj časa miruje.
 2. Jejte pravilno. Uravnotežena prehrana brez škodljivih živil, ki vsebuje zadostne količine beljakovin in kalcija, bo pomagala preprečiti bolezen.
 3. Odpravite slabe navade, ki lahko povzročijo degenerativne procese. Najprej je to kajenje in pogosto pitje alkohola.
 4. Med spanjem uporabljajte ortopedske pripomočke in prave vzmetnice, da preprečite dodatno obremenitev vratne hrbtenice.
 5. Če imate bolezni ali poškodbe hrbtenice, se prepričajte, da uporabljate ortopedske izdelke.

Preprosti preventivni ukrepi pomagajo podpirati vratno hrbtenico in preprečujejo razvoj osteohondroze.