Osteohondroza

Osteohondroza ne povzroča bolečine, hkrati pa je možna bolečina z osteohondrozo. Na prvi pogled nenavadna situacija. Ko pa preberete ta članek, boste postali pravi strokovnjak ne le za to vprašanje, ampak tudi za: Kaj je osteohondroza? Kateri so razlogi? Kakšni so simptomi in znaki? Kako diagnosticirati osteohondrozo? Kakšno učinkovito zdravljenje obstaja? Kaj je vključeno v preventivo te bolezni? In tudi o številnih drugih vprašanjih.

Kaj je osteohondroza?

Da bi razumeli, kaj je osteohondroza, se morate malo potopiti v zgodovino. Izraz je leta 1928 uvedel Christian Georg Schmorl. Toda zanimivo je, da je bil Schmorl patolog in, kot razumete, ni imel nikogar, ki bi ga vprašal: "Kje boli? "(se opravičujem za črni humor). Med preučevanjem patološkega materiala je Schmorl odkril doslej neznane spremembe na stičišču kosti in hrustanca, zlasti v predelu hrbteničnih diskov. Ko so bile te spremembe opisane, je preostalo le še, da so jim izmislili ime. Da bi to naredil, je vzel latinsko besedo "kost" / os in grško besedo "hrustanec" / chondros in jih združil, prejel izraz osteohondroza.

Kaj je osteohondroza, kako točno je Schmorl poimenoval to besedo? Izkazalo se je, da to sploh ni bolečina in na splošno ni občutek. Z besedo osteohondroza je Schmorl označil naslednje tri spremembe:

  • zmanjšana višina medvretenčne ploščice;
  • subhondralna skleroza;
  • robni kostni izrastki.

Prevedeno v običajni jezik to pomeni, da se je višina diska zmanjšala, površina vretenca, ki meji na disk, pa se je zgostila in zrasla v obliki roba. To je osteohondroza v njenem prvotnem pomenu, ki ga je vanjo vložil Christian Georg Schmorl.

Bolezen osteohondroza

znaki osteohondroze

Še enkrat bodimo pozorni na to, da Schmorl ni opisal bolezni osteohondroze, ampak le tkivne spremembe, to pa so različne stvari. Pojem "bolezen" je veliko širši; vključuje pritožbe, simptome, laboratorijske in radiološke spremembe, metode zdravljenja in preprečevanja.

Toda Schmorl ni pisal o ničemer takem in na splošno osteohondroze ni štel za bolezen. Toda zakaj je potem običajno reči, da je osteohondroza bolezen, da se zanimajo za vzroke njenega pojava, njene znake, simptome in zdravljenje osteohondroze?

A dejstvo je, da je Schmorl imel privržence. Zato so se odločili ugotoviti, kako se osteohondroza manifestira in kateri simptomi motijo osebo? Posledično je bilo ugotovljeno, da sama osteohondroza ne povzroča neposredno bolečine, pa tudi drugih občutkov. To je bilo razloženo z dejstvom, da v vretencih in diskih ni receptorjev za bolečino. In ker ni receptorjev, tudi bolečine ne more biti. To je enostavno razumeti na primeru las in nohtov - tudi pri striženju ni receptorjev ali bolečine.

Drugo pomembno odkritje je bilo, da je osteohondroza del splošnega degenerativnega procesa, ki zajema vse naše organe in tkiva. Distrofija je kršitev prehrane tkiv na celični ravni, traja vse življenje in postopoma stara naše telo. To pomeni, da je osteohondroza v bistvu del procesa staranja. Toda kot veste, so podrobnosti pomembne. In podrobnosti so, da niso vsi degenerativni procesi tako neboleči kot osteohondroza. Zlasti distrofična patologija mišic, ki obkrožajo hrbtenico, je skoraj vedno povezana z bolečino. Navsezadnje imajo mišice, za razliko od vretenc in diskov, receptorje za bolečino. Tipičen primer je miofascialni sindrom. Običajno se pojavi vzporedno z osteohondrozo in je boleča. Zdaj se spomnite, na začetku članka smo rekli, da osteohondroza sama po sebi ne povzroča bolečine, vendar je bolečina možna? Torej, ravno ti primeri, ko se neboleči osteohondrozi doda boleča patologija - isti miofascialni sindrom - popolnoma pojasnjujejo pomen povedanega.

vrste osteohondroze

Lahko se vprašate, kje je odgovor na vprašanje, zakaj je običajno reči, da je osteohondroza bolezen? No, pravzaprav smo se temu že približali. Dejstvo je, da se je beseda "osteohondroza" v našem jeziku tako močno uveljavila, da je sčasoma postala žargonsko posplošeno ime za vse bolezni hrbtenice.

Vzroki osteohondroze

Razloge lahko razdelimo na zunanje in notranje.

Notranji (endogeni) vzroki vključujejo predvsem degenerativni proces, o katerem smo govorili zgoraj. To vključuje tudi genetsko nagnjenost, pa tudi hormonske, mineralne, vitaminske, beljakovinske in druge presnovne motnje, zaradi katerih kostno in hrustančno tkivo ne dobita potrebne prehrane. Vse to so tako imenovani biološki dejavniki, na katere je seveda mogoče vplivati, a je to precej težko in drago. Kljub temu obstajajo preprosti in poceni načini, ki vam omogočajo, da z odpravo samo zunanjih vzrokov dosežete nič manj prepričljive rezultate.

Zunanji (eksogeni) razlogi so sedeči življenjski slog, slaba vadba hrbteničnih steznikov, mikrotravme hrbta in hrbtenice, nezadostna telesna aktivnost, navada sklanjanja, "sedeče" delo, stalne stresne situacije, pomanjkanje preventivnih obiskov. h kiropraktiku in še veliko več.

Kot lahko vidite, so zunanji razlogi v veliki meri posledica bodisi naših napačnih dejanj, na primer nizke telesne aktivnosti, bodisi našega neukrepanja in zanemarjanja našega zdravja, na primer ignoriranja preventive.

Strinjam se, zunanje vzroke je veliko lažje odpraviti kot notranje. Seveda obstajajo bolniki, ki zaradi notranjih vzrokov ne morejo brez zdravljenja z zdravili, vendar jih je le nekaj. V večini primerov je dovolj, da se znebite zunanjih vzrokov osteohondroze, da bi dobili prepričljive rezultate z nižjimi stroški. To bo zahtevalo malo samodiscipline, osnovno telesno aktivnost in občasne obiske kiropraktika.

Simptomi in znaki osteohondroze

Simptome in znake običajno delimo na tiste, ki se razvijejo v sami hrbtenici, in tiste, ki so po naravi ekstravertebralni.

Kateri so po vašem mnenju simptomi osteohondroze, ki povzročajo več težav? Pravzaprav je veliko odvisno ne le od samih simptomov, ampak tudi od drugih dejavnikov: starosti, teže, prisotnosti sočasnih bolezni pri bolniku itd.

Ampak, vrnimo se k simptomom vretenčne osteohondroze: kot smo rekli, so vretenčni, imenujemo jih tudi vretenčni in ekstravertebralni - ekstravertebralni. Ekstravertebralne simptome delimo tudi v dve skupini - refleksne in radikularne simptome osteohondroze.

Zaradi enostavnosti je ta klasifikacija simptomov hrbta najbolje predstavljena na naslednji način:

  • Vretenčarji/vretenčarji
  • Ekstravertebralno/ekstravertebralno: radikularni simptomi in refleksni simptomi

Spinalni simptomi osteohondroze vključujejo ukrivljenost hrbtenice (ne zamenjujte je s skoliozo), lokalno bolečino, mišično napetost in zmanjšano gibljivost.

Radikularni simptomi se pojavijo zaradi učinkov na živce, ki izstopajo iz hrbtenice. To se kaže z zmanjšanimi refleksi, mišično oslabelostjo, oslabljeno občutljivostjo in radikularno bolečino.

In tukaj je treba pojasniti, da imajo vsa naša vretenca, diski in "korenine" določeno oznako. O radikularnih simptomih torej lahko govorimo le takrat, ko vsi ti simptomi in znaki jasno kažejo na določeno »korenino«, ne pa takrat, ko kakršno koli bolečino »iz buldožerja« imenujemo radikularna.

Zelo redki, a nevarni znaki in simptomi osteohondroze so pareza, paraliza in motnje medeničnih organov. Kažejo na razvoj hrbtenične kapi. To je resen zaplet osteohondroze, pri katerem so prizadete radikularne arterije.

faze osteohondroze

Refleksni simptomi so predvsem odvisni od tega, kateri del hrbtenice je prizadet. Po statističnih podatkih je najpogosteje prizadeta vratna hrbtenica.

Bistvo cervikalne osteohondroze je veliko število refleksnih simptomov. Bolečina v vratu, hrbtu in predelu ovratnika. Krčenje vretenc, mišična napetost in oteženo gibanje. glavobolOmotičnost. Intrakranialni tlak. Jutranja okorelost. Otrplost, mravljinčenje, kurja polt in šibkost v rokah. Bolečine v ramenih in pod lopatico. Pekoč občutek med lopaticami in v predelu srca (spominja na angino). Otrplost rok ali prstov. "Budica" v predelu sedmega vratnega vretenca. Začasna potemnitev ali "lebdenje" v očeh. Hrup ali zvonjenje v ušesih. Slabost, celo bruhanje. Tlačni skoki. Stanje pred omedlevico. Cmok v grlu z osteohondrozo, oslabitev glasu, hripavost, občutek pomanjkanja zraka, težave pri požiranju in vneto grlo z osteohondrozo - vse to so precej pogosti refleksni simptomi. Lahko pride tudi do motenj spanja, pogoste nespečnosti in jutranje utrujenosti. Splošna šibkost. razdražljivost. Hitra utrujenost.

Kot lahko vidite, so simptomi in znaki bolezni z osteohondrozo zelo raznoliki. To še posebej velja za refleksne simptome.

Diagnoza osteohondroze

Diagnoza je ključ do pravilnega zdravljenja. Sodobne strojne diagnostične metode omogočajo natančno potrditev te diagnoze. Kot veste, MRI in CT veljata za najbolj natančne preiskave. Toda, tako kot doslej, glavni dejavnik pri postavitvi diagnoze ostaja klinična diagnoza. To je takrat, ko izkušeni zdravnik primerja podatke iz vsaj treh virov: pacientove pritožbe, rezultate MRI in simptome, ki so bili ugotovljeni med pregledom.

Ta pristop k diagnostiki vam omogoča, da vzpostavite natančno diagnozo in razvijete individualni program učinkovitega zdravljenja.

zdravo in bolno hrbtenico

Učinkovito zdravljenje osteohondroze

Učinkovito zdravljenje osteohondroze je možno le s strogim upoštevanjem znanstvenega pristopa. To pomeni, da je pri izbiri glavnih in pomožnih vrst zdravljenja vretenčne osteohondroze potrebna pravilna prednostna naloga.

Kaj je po vašem mnenju najpomembnejše zdravljenje? Za odgovor na to vprašanje vam ni treba biti zdravnik. Lahko samo sledite logiki. Osteohondroza je patologija mišično-skeletnega sistema. Ta sistem je biomehanske narave. Ključna beseda je "mehansko". Posledično mehanske motnje zahtevajo enake – mehanske – metode zdravljenja. Zato je glavna vrsta zdravljenja osteohondroze ročna terapija. Idealen je za obnovo biomehanike mišično-skeletnega sistema. In pomožne metode vključujejo zdravila, fizioterapijo, masažo, vadbeno terapijo itd. Pomembno je tudi vedeti, da je med vsemi vrstami ročnega zdravljenja najvarnejša nežna manualna terapija. Po učinkovitosti, nežnosti in varnosti je boljša od klasične manualne terapije. Da bi razumeli, kaj vključuje zdravljenje osteohondroze pri kiropraktiku, morate vedeti, da so medvretenčne ploščice edini del telesa, ki nima krvnih žil in se prehranjuje zaradi pravilnega delovanja hrbteničnih mišic. Neuspeh v delovanju teh mišic takoj poslabša prehrano diskov. In kot smo rekli na začetku članka, je podhranjenost zelo degenerativni proces, katerega del je osteohondroza.

Učinkovito zdravljenje z nežno manualno terapijo se bistveno razlikuje od klasične manualne terapije. To sploh ni "preravnava vretenc", kot nekateri mislijo - to je nekaj povsem drugega. Nežna manualna terapija je celoten sistem posebnih metod vpliva, ki odpravlja mišične krče in napetost. Vrnite mišice v njihovo normalno fiziologijo in izboljšajte prehrano diskov.

Opazovanje pri zdravniku vključuje tri stopnje:

  1. Posvetovanje. Zdravnik ugotovi, kateri simptomi mučijo bolnika, razjasni anamnezo, preuči bolnikovo zdravstveno dokumentacijo, analizira slike in ugotovi naravo bolezni.
  2. Diagnostika. Opravi temeljit pregled in klinični pregled pacienta: vizualno in miofascialno diagnostiko; palpacija napetih mišic in bolečih vretenc; testiranje nevroloških refleksov in testiranje mišic.
  3. Načrt zdravljenja. Na podlagi zgodovine trenutne bolezni, podatkov o pregledu in rezultatov kliničnega pregleda bolnika zdravnik postavi diagnozo in izbere možnosti zdravljenja. Zdravnik podrobno pove bolniku o bistvu bolezni in načelih zdravljenja ter odgovori na vsa njegova vprašanja.

Preprečevanje osteohondroze

Da bi se izognili ponovitvam, je potrebna preventiva. Če želite to narediti, morate ustvariti udobne pogoje za delo in počitek. Ohranjajte telesno aktivnost. Izogibajte se preobremenjenosti. Spremljajte pravilno prehrano in težo. Toda glavna stvar je, da ne zanemarite svojega zdravja.

Ne pozabite, preventiva je predvsem zdravniški nadzor in pravočasna korekcija mišično-skeletnega sistema. Poskusite obiskati kiropraktika vsaj enkrat na tri do šest mesecev. To bo zmanjšalo dejavnike tveganja in pravočasno odpravilo morebitne kršitve. Napredovala osteohondroza vodi do zapletov - protruzij in diskusnih hernij. Ne pozabi tega. Skrbi zase!