Simptomi in zdravljenje osteohondroze ledvene hrbtenice

Osteohondroza je kronična bolezen, ki jo spremljajo progresivne degenerativne spremembe medvretenčnih ploščic. Najpogosteje tak patološki proces prizadene vratno ali ledveno hrbtenico. Postopoma vodi do nastanka medvretenčne kile, ki ji sledi stiskanje hrbtenjače, žil, ki prehajajo v bližini, itd. V tem članku bomo govorili o kliničnih znakih in zdravljenju osteohondroze medvretenčnih ploščic v ledvenem delu hrbtenice.

Kako se manifestira osteohondroza ledvene hrbtenice?

bolečine v hrbtu z osteohondrozo

Glavni klinični znak tega patološkega procesa je bolečina v hrbtu.

Intenzivnost in narava sindroma bolečine se lahko v vsakem primeru razlikujeta. Nekateri bolniki kažejo na akutno bolečino, ki se poslabša ob najmanjšem gibanju in jih prisili v prisilni položaj.

Vendar pa je najpogosteje (več kot 70% bolnikov) sindrom tope bolečine. Bolečina je zmerne intenzivnosti in je prisotna ves čas. Kljub temu, da bolniku ni treba zavzeti prisilnega položaja, omejuje svojo telesno aktivnost. Pri prizadetosti ledvene hrbtenice se to kaže z izogibanjem ostrim ovinkom, počasnim sedenjem in vstajanjem.

Poleg simptomov iz same hrbtenice lahko opazimo tudi ekstravertebralne znake. V primeru, da pride do stiskanja hrbteničnih korenin, oseba kaže na bolečino vzdolž poteka perifernih živcev. Pogosta manifestacija patoloških sprememb v predelu ledvene hrbtenice je lumboishialgija, ki se kaže kot oster napad bolečine, lokaliziran v ledvenem predelu in stegnu, ki se pojavi med fizičnim naporom.

Načela zdravljenja

masaža za ledveno osteohondrozo

Osteohondroza je bolezen, ki zahteva kompleksno zdravljenje. Najprej je v obdobju poslabšanja priporočljivo omejiti motorično aktivnost na prizadetem območju. Tu mislimo na počitek v postelji.

Za lajšanje bolečin so predpisana nesteroidna protivnetna zdravila, analgetiki. S pomočjo mišičnih relaksantov lahko lajšate mišični krč. V nekaterih primerih se načrt zdravljenja dopolni z antikonvulzivi. Pri stiskanju hrbteničnih korenin je možno lokalno dajanje glukokortikosteroidov.

Poleg zdravljenja z zdravili so bolnikom s takšno diagnozo predpisana fizioterapija, terapevtske vaje in masaža.

V fazi rehabilitacijskega zdravljenja se priporoča balneoterapija. Leta 2017 so znanstveniki z zvezne univerze objavili prispevek, katerega rezultati kažejo na učinkovitost rehabilitacijskega zdravljenja bolnikov s hrbtenično osteohondrozo s kombinirano balneoterapijo, ki vključuje suhozračne termalne in aerosolne rogove kopeli.

S hudim stiskanjem hrbtenjače se odloči o vprašanju kirurškega posega.